Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

Tagi:

Ogórkowa latem nie musi być tylko z kiszonych ogórków, zwłaszcza kiedy zapasy z zeszłego roku już dawno się skończyły, a na tegoroczne trzeba jeszcze chwilę poczekać. Zupa ze świeżych ogórków jest świetną alternatywą dla tradycyjnej zupy ogórkowej. Jeśli ugotujemy ją na bazie Zupy jarzynowej Nasza Specjalność Winiary i ze świeżymi ogórkami podduszonymi na maśle z odrobiną czosnku, będzie wyjątkowo aromatyczna, a jednocześnie jej przygotowanie nie sprawi żadnego problemu nawet początkującym w kuchni.

W opakowaniu Zupy jarzynowej znajdziecie mnóstwo suszonych warzyw i przypraw. To gotowy produkt, ale ja wykorzystuję go jako bazę do przygotowania przeróżnych zup według własnego pomysłu kiedy zależy mi na czasie i pysznym efekcie. Równie szybko jak zupę można przygotować klopsiki. Nie są duże, więc szybko się usmażą, a będą pożywnym dodatkiem, dzięki któremu nasze pierwsze danie obiadowe może być z powodzeniem jedynym daniem.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Jeśli spodobał Wam się pomysł na niecodzienną ogórkową, wypróbujcie także przepis na zupę ogórkową z ogórków małosolnych.

Zupa ze świeżych ogórków:

  • 0,5 kg ogórków gruntowych (ok. 6-8 sztuk)
  • opakowanie Zupy jarzynowej Nasza Specjalność Winiary
  • kawałek pora
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 30 dag mięsa mielonego indyczego
  • sól morska i pieprz czarny
  • cebula
  • jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • świeżo posiekana zielenina

Przygotowanie:

  1. Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por drobno kroimy. Podduszamy ogórki z porem na maśle około 5 minut, często mieszając. Pod koniec duszenia do ogórków dodajemy posiekane ząbki czosnku.
  2. W 0,7 l wody rozprowadzamy zawartość opakowania z Zupą jarzynową, zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Dodajemy podduszone na maśle ogórki i jeszcze chwilę gotujemy.
  3. Odlewamy chochlę zupy, łączymy z jogurtem, dodajemy z powrotem do garnka z zupą.
  4. Mięso łączymy z posiekaną cebulką, dodajemy jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu, dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki. Smażymy na złoto na oleju.
  5. Zupę podajemy z pulpecikami. Posypujemy świeżą zieleniną.

 

Zobacz też

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *