Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką

Tagi: , ,

Z ogromną tęsknotą czekam na wiosenne nowalijki. Soczystą zieleń warzyw na straganie i pierwsze małosolniaki. Ostatnio mieliśmy pogodę iście wiosenną, ale od trzech dni na Pomorzu zima dała znać, że jeszcze jest i nie zapomniała o nas. Na taką aurę najlepsza jest zupa ziemniaczana krem. Pożywna, rozgrzewająca – z pysznym, maleńkim dodatkiem z boczku i suszonej śliwki.

Jestem fanką zup o kremowej konsystencji, choć mój mąż to tradycjonalista i woli widzieć z czego ugotowałam jego obiad 🙂

Roladki z boczku z suszoną śliwką podajemy w osobnym naczyniu. Świetnie smakują na ciepło jak  i na zimno. Przed upieczeniem skropiłam je dosyć obficie aromatycznym olejem z czosnkiem i ziołami.

Roladki z boczku:

  • olej z czosnkiem i ziołami (do skropienia roladek )
  • 20 szt suszonych śliwek
  • 20 plastrów wędzonego boczku

Przygotowanie:

  1. Każdą śliwkę owijamy plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką.
  2. Układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem z czosnkiem i ziołami.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 15 minut .

Zupa ziemniaczana:

  • 1 cebula (180 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 600 g ziemniaków (3-4 duże)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g mrożonej włoszczyzny
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chrzanu z cytryną
  • świeży rozmaryn
  • sól do smaku
  • biały pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  2. W głębokiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę. Smażymy ją do momentu aż uzyska delikatnie złoty kolor.
  3. Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w równą kostę.
  4. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  5. Dodajemy do zeszklonej cebuli i smażymy aż ziemniaki się lekko przyrumienią co jakiś czas mieszając.
  6. Zalewamy bulionem i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i mrożoną włoszczyznę ( lub świeżą).
  7. Gotujemy około 30 minut aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy chrzan cytrynowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. Zupę miksujemy blenderem ( wcześniej wymujemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu).
  9. Każdą porcję zupy posypujemy listakmi rozmarynu.
  10. Podajemy z roladkami z boczku z suszoną śliwką.
DSC_0561

DSC_0601-tile

zupa ziemniaczana krem

zupa ziemniaczana krem

Polecam też inne przepisy na zupę ziemniaczaną :

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *