Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i boczkiem

Tagi:

Zupa ziemniaczana, prosta swojska kartoflanka. Aromatyczne, bo podsmażone na oliwie z cebulką ziemniaczki robią w zupie swoje. Drugie tyle robi smażony boczek. Dodatek zielonej fasolki można uznać za zbytek. Do pierwszej łyżki, potem już wiadomo, że było warto. Zupą ziemniaczaną można najeść  się do syta, więc możecie ją zaplanować na jednodaniowy obiad.

Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i boczkiem:

  • 6 ziemniaków,czerwona cebula
  • 20 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 0,7l wywaru drobiowego
  • 4 plasterki chudego boczku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz biały
  • świeżo posiekana natka pietruszki
  • opcjonalnie: kilka łyżek gęstej kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.
  2. Na patelni na lekko rozgrzanej oliwie dusimy cebulkę, dodajemy ziemniaki i pokrojoną w mniejsze części strączki fasolki, smażymy 5-7 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Podlewamy warzywa wywarem, doprawiamy szczyptą soli, gotujemy 10 minut.
  4. W tym czasie boczek kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na wytopionym tłuszczu. Dodajemy skwarki do zupy, tłuszcz pozostawiając na patelni. Gotujemy jeszcze chwilę, do miękkości warzyw.
  5. Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietaną wcześniej rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Zupę ziemniaczaną doprawiamy białym pieprzem.
  6. Zupę ziemniaczaną podajemy udekorowaną natką pietruszki, możemy dodać do każdego talerza po łyżce śmietany.
kartoflanka

ziemniaczanazupa kartoflanazupa ziemniaczana z fasolką szparagową

Zobacz też