Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna

Tagi:

W mojej kulinarnej podróży po Polsce zapędziłam się na Podkarpacie, a właściwie na ziemie województwa podkarpackiego. Daleko od mojego domu, z dala od zgiełku wielkich miast. Czyste powietrze, którym chciałoby się zachłysnąć. I prosta, ale jakże smaczna regionalna kuchnia. Surowy klimat tego regionu sprawił, że ludzie nauczyli się gotować przeróżne pyszności, mając do dyspozycji naprawdę niewiele, zwłaszcza na przednówku, kiedy spiżarnie świeciły pustkami. Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu jest właśnie takim rarytasem, który zachwycił mnie, tak jak latem zachwycają młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i szklanką kefiru. Pyszna prostota.

Wystarczy rosół, ziemniaki i śmietana. Do tego świeży szczypiorek i trochę pieprzu. A zupa smakuje wyśmienicie.

Ziemniaki ugotowane w rosole trzeba przetrzeć przez gęste sitko i niech tak zostanie. Nie wyręczajcie się blenderem, bo zmiksowane ziemniaki nabierają jak dla mnie konsystencji mazidła, a przetarte przez sito zachowują ziemniaczaną strukturę. Poza tym nie wypada takiej zupy blendować. Jeśli macie ochotę, możecie czosnek podpiec w piekarniku lub zrumienić na patelni, żeby dodać mu aromatu.

Smacznego!

Składniki:

  • 1 l rosołu drobiowego
  • 3-4 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki gęstej śmietany (dałam 18%)
  • pieprz czarny ziarnisty
  • szczypiorek siedmiolatek

Przygotowanie:

  1. Rosół zagotowuję, w tym czasie obieram ziemniaki i kroję w większe kawałki. Do gotującego się rosołu dodaję ziemniaki, ząbki czosnku w łupinkach i gotuję 20 minut.
  2. Po tym czasie czosnek wyławiam i wyrzucam. Ziemniaki wyciągam łyżką cedzakową. Kiedy lekko ostygną, przecieram je przez sito nad dużym talerzem.
  3. Dodaję ¾ ziemniaków do garnka z rosołem (zupa powinna mieć gęstą konsystencję), delikatnie rozbijam ewentualne grudy trzepaczką, zagotowuję, zestawiam z kuchenki.
  4. Śmietanę hartuję w kubeczku z odrobiną zupy, wlewam do garnka z zupą. Do miseczek nakładam po łyżce przetartych przez sito ziemniaków, zalewam zupą, doprawiam pieprzem, posypuję świeżo posiekanym szczypiorkiem.

zupa z pańskiego stołu_IMG_5397

zupa z pańskiego stołu_IMG_5373

zupa z pańskiego stołu_IMG_5425

zupa z pańskiego stołu_ok

Zobacz też

4 Comments

  • Michał napisał(a):

    Fajny i prosty przepis. Swoją drogą to ziemniaki w rosole zawsze tak maltretuję. Nie wiedziałem, że to może baza do nowej zupy 🙂

    • Agata napisał(a):

      Michale, tak sobie pomyślałam, że może ziemniaki przepuścić przez praskę? Bo przez sitko to się trochę namęczyłam. Co Ty na to?

      Ja jakoś nigdy nie byłam przekonana do ziemniaków w rosole, wołałam tradycyjnie z makaronem, dzieciom robiłam też rosół z kaszką manną. Ale okazało się, że ziemniaki i rosół świetnie do siebie pasują i jeszcze ta śmietana i szczypiorek, pyyyycha 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *