Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków

Tagi: ,

Sezon grillowy minął, więc przerzuciliśmy się na ogniska, które zainspirowały mnie one do przygotowania jesiennej zupy z pieczonych ziemniaków. Oczywiście ziemniaczki pieczone w ognisku nie mają szansy trafić do zupy, bo zostają niemalże natychmiast zjedzone, mimo że zwęglone skorupki parzą palce, a ich ziemniaczana zawartość – języki. Ale zupa ziemniaczana pysznie smakuje z ziemniaków pieczonych w piekarniku, dobrze przyprawionych ziołami i lekko zrumienionych… pycha!

Nie może w tej zupie zabraknąć pieczonego czosnku. Pieczony czosnek ma niesamowity aromat, taki bardzo apetyczny i inny, niż czosnek świeży, który właśnie przez swój aromat ma wielu przeciwników. I koniecznie dodajcie do zupy świeży rozmaryn. Nie ma chyba bardziej idealnego zioła do ziemniaków, niż właśnie rozmaryn.

Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków miło rozgrzewa od środka, dlatego polecam ją na każdy chłodniejszy dzień jesieni. Smacznego!

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,7 l wywaru warzywnego
  • kilka plasterków boczku
  • 50 ml gęstej śmietany
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól morska
  • pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieram, kroję w większe kawałki, przekładam do miski, skrapiam oliwą, solę, przyprawiam gałką muszkatołową i świeżym rozmarynem.
  2. Wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zapiekam około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
  3. minut przed końcem pieczenie dokładam do piekarnika ząbki czosnku, obrane i zawinięte w folię aluminiową.
  4. Ziemniaki i czosnek dodaję do wrzącego wywaru, gotuję około 5 minut, zdejmuję z kuchenki.
  5. Miksuję, doprawiam solą i pieprzem. Boczek kroję w paski i podsmażam, aż będzie chrupiący.
  6. Zupę podaję z kleksem śmietany i boczkiem.

zupa ziemniaczana4

zupa ziemniaczana5

zupa ziemniaczana2

Zobacz też

4 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *