Zupa ziemniaczana

Tagi:

Zupa ziemniaczana wcale nie musi być nudna! Wystarczy trochę poeksperymentować. A długie zimowe wieczory są niemalże do tego stworzone. Tym razem kartoflanka z dodatkiem czarnej fasoli i karmelizowanej cebuli, dzięki którym podniesione zostały nie tylko walory smakowe, ale i wizualne :). Zimą, kiedy trudno o szeroki wachlarz krajowych warzyw sezonowych, ziemniaki to dobry wybór. Bogate w witaminę C, beta-karoten i potas są stosunkowo niskokaloryczne. Zawierają także dużo błonnika i minerałów.

Składniki:

  • 1 duża cebula biała
  • 1 duża cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemianki obrać, pokroić w kostkę.
  2. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półksiężyce.
  3. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Wrzucić przygotowane warzywa, dodać ostrą paprykę i całość delikatnie podsmażyć – przez ok. 2-3 minuty.
  4. Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować na wolnym ogniu.
  5. Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  6. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekane cebule i czosnek, dodając w trakcie smażenia brązowy cukier i kurkumę.
  7. Kiedy ziemniaki oraz pozostałe składniki zaczną mięknąć dodać zeszklone cebule i czosnek. Zupę ziemniaczaną doprawić majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Należy uważać, aby ziemniaki się nie rozgotowały.
  8. Na zakończenie dodać czarną fasolę z puszki.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *