Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną

Tagi: ,

Zupa zimowa z mrożonych warzyw z kaszą gryczaną to dobry pomysł na pożywny posiłek na przednówku. Co prawda, obecnie nawet o tej porze roku możemy kupić dowolne świeże warzywa. Nie ma problemu, żeby ugotować zupę ze świeżym kalafiorem, brokułem, cukinią, jednak nie ma się co łudzić, że te warzywa wzrastały w naturalnych warunkach i dojrzewały w promieniach gorącego słońca. W alternatywie mamy warzywa mrożone. Mrożenie to jeden z lepszych sposobów przechowywania żywności. Kiedy warzywa zostaną zamrożone zaraz po zbiorach, zachowają swój smak, aromat i odpowiednią chrupkość. Muszą być tylko dobrze przechowywane. Poza temperaturą na ich jakość ma także wpływ, czy są przechowywane luzem czy w opakowaniu. W hipermarketach dostępne są mrożonki na wagę. Tych nie polecam, bo przechowywane w ten sposób warzywa wysychają i tracą jędrność. Te zamknięte w foliowych opakowaniach będą zdecydowanie lepsze.

Zupa zimowa z mrożonych warzyw powinna być dobrze doprawiona. Ja wykorzystałam kurkumę, ziele angielskie i liście laurowe. I koniecznie szczypta chili i dużo pieprzu, aby zupa przyjemnie rozgrzewała.

Do przygotowania zupy wykorzystałam mrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki (julienne), kalafior, zieloną fasolkę szparagową i groszek. Można dodać też brokuła, fasolkę żółtą i brukselkę, wszystko zależy od Waszych preferencji. Podobnie jest z kaszą gryczaną. Nie wszyscy ją lubią, jeśli więc macie wątpliwości, możecie wybrać zamiast tradycyjnej kaszy gryczanej palonej, kaszę gryczaną białą (niepaloną).

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną:

  • 150 g mrożonej włoszczyzny (u mnie z porem)
  • 350 g mrożonych warzyw (kalafior, zielona fasolka szparagowa, groszek)
  • 50 g suchej kaszy gryczanej
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub mięsnego
  • oliwa do podsmażenia
  • ząbek czosnku
  • sok z ćwiartki cytryny do smaku
  • szczypta kurkumy
  • szczypta chili
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • szczypta soli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • świeżo posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. W rondlu o grubszym dnie rozgrzewamy oliwę dodajemy szczyptę kurkumy i chili, liście laurowe, ziele angielskie. Dorzucamy mrożoną włoszczyznę. Smażymy ok. 5-7 minut, często mieszając.
  2. Do podsmażonej włoszczyzny dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, chwilę smażymy i podlewamy zupę wywarem.
  3. Dodajemy mrożoną fasolkę, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 10 minut.
  4. Dodajemy mrożony kalafior, gotujemy 10 minut. Pod koniec dodajemy groszek.
  5. Kaszę gryczaną gotujemy w osobnym rondelku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, dodajemy do garnka z zupą.
  6. Dodajemy nieco soku z cytryny do smaku.
  7. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Poznaj przepisy na inne zupy idealne na obiad w trakcie zimy lub chłodnej jesieni:

 

Zobacz też

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *