Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną
Tagi: zupa jarzynowa, zupa kalafiorowa

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Zupa zimowa z mrożonych warzyw z kaszą gryczaną to dobry pomysł na pożywny posiłek na przednówku. Co prawda, obecnie nawet o tej porze roku możemy kupić dowolne świeże warzywa. Nie ma problemu, żeby ugotować zupę ze świeżym kalafiorem, brokułem, cukinią, jednak nie ma się co łudzić, że te warzywa wzrastały w naturalnych warunkach i dojrzewały w promieniach gorącego słońca. W alternatywie mamy warzywa mrożone. Mrożenie to jeden z lepszych sposobów przechowywania żywności. Kiedy warzywa zostaną zamrożone zaraz po zbiorach, zachowają swój smak, aromat i odpowiednią chrupkość. Muszą być tylko dobrze przechowywane. Poza temperaturą na ich jakość ma także wpływ, czy są przechowywane luzem czy w opakowaniu. W hipermarketach dostępne są mrożonki na wagę. Tych nie polecam, bo przechowywane w ten sposób warzywa wysychają i tracą jędrność. Te zamknięte w foliowych opakowaniach będą zdecydowanie lepsze.
Zupa zimowa z mrożonych warzyw powinna być dobrze doprawiona. Ja wykorzystałam kurkumę, ziele angielskie i liście laurowe. I koniecznie szczypta chili i dużo pieprzu, aby zupa przyjemnie rozgrzewała.
Do przygotowania zupy wykorzystałam mrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki (julienne), kalafior, zieloną fasolkę szparagową i groszek. Można dodać też brokuła, fasolkę żółtą i brukselkę, wszystko zależy od Waszych preferencji. Podobnie jest z kaszą gryczaną. Nie wszyscy ją lubią, jeśli więc macie wątpliwości, możecie wybrać zamiast tradycyjnej kaszy gryczanej palonej, kaszę gryczaną białą (niepaloną).
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną:
- 150 g mrożonej włoszczyzny (u mnie z porem)
- 350 g mrożonych warzyw (kalafior, zielona fasolka szparagowa, groszek)
- 50 g suchej kaszy gryczanej
- 0,7 l wywaru warzywnego lub mięsnego
- oliwa do podsmażenia
- ząbek czosnku
- sok z ćwiartki cytryny do smaku
- szczypta kurkumy
- szczypta chili
- świeżo mielony pieprz czarny
- szczypta soli
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- świeżo posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
- W rondlu o grubszym dnie rozgrzewamy oliwę dodajemy szczyptę kurkumy i chili, liście laurowe, ziele angielskie. Dorzucamy mrożoną włoszczyznę. Smażymy ok. 5-7 minut, często mieszając.
- Do podsmażonej włoszczyzny dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, chwilę smażymy i podlewamy zupę wywarem.
- Dodajemy mrożoną fasolkę, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 10 minut.
- Dodajemy mrożony kalafior, gotujemy 10 minut. Pod koniec dodajemy groszek.
- Kaszę gryczaną gotujemy w osobnym rondelku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, dodajemy do garnka z zupą.
- Dodajemy nieco soku z cytryny do smaku.
- Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Poznaj przepisy na inne zupy idealne na obiad w trakcie zimy lub chłodnej jesieni:
- Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem
- Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą
- Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką
- Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku
- Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów
1 komentarz
Uwielbiam zupy z dodatkiem kaszy.Patentu z przelewaniem kaszy zima wodą nie znałam, dzięki za tip!