Zupa z dzikimi ziołami

Tagi: , ,

Zapraszam Was na spacer po okolicy. Niedaleko od mojego domu rozciąga się pole, w tym roku obsadzone rzepakiem, a w sąsiedniej wsi, w zaraz za pierwszym ostrym zakrętem każdego lata gospodarz sprzedaje pyszne brzoskwinie i malinówki. Dziś nie zapędziłam się aż tak daleko, bo po drodze wpadłam na pomysł ugotowania zupy z dzikich ziół i zajęłam się ich zbieraniem. Zupa z dzikich ziół? Już dawno zamierzałam ją ugotować, ot tak, z ciekawości. Ale dopiero zupa z pokrzywy Joli przypomniała mi o moich zamierzeniach, które zamieniłam w czyny.

Na spacerze zebrałam młode listki pokrzywy (te najlepiej zbierać w foliowych rękawiczkach, ja rwałam przez chusteczkę higieniczną), krwawnika, mniszka lekarskiego, babki lancetowatej i szczawiu. Można zebrać jeszcze inne zioła, tylko trzeba wiedzieć jakie. Ja z lekcji biologii zapamiętałam tylko te podstawowe, a przydałby się zielnik, który chyba każdy z nas robił na lekcji w podstawówce :).

Moja zupa ziołowa spontanicznie stała się częścią mojego autorskiego programu oczyszczającego, więc nie miała żadnych dodatków ekstra – jednak polecam taką zupę w wersji ze śmietaną, młodymi ziemniakami i pokrojoną w kostkę drobiową kiełbaską z fileta. Wówczas ziemniaki należy ugotować bulionie warzywnym i dodać do niego drobno posiekane zioła, kiełbaskę i jeszcze raz zagotować.

Składniki:

  • młode listki dzikich ziół – pokrzywy, mniszka lekarskiego, babki lancetowatej (tyle, ile zmieści się na tradycyjnym sitku)
  • 0,5l bulionu warzywnego
  • młoda cebula
  • łyżka oleju winogronowego
  • 100 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 10%
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • opcjonalnie: 2-3 ziemniaki
  • opcjonalnie: dwie kiełbaski z fileta z piersi kurczaka

Przygotowanie:

  1. Cebulę siekam, wrzucam na patelnię z łyżką oliwy.
  2. Kiedy się zeszkli, dodaję cebulę do gorącego bulionu, dodaję umyte zioła, zagotowuję i zestawiam z kuchenki.
  3. Miksuję zupę, dodaję jogurt, ponownie miksuję, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Zupa z dzikich ziół świetnie smakuje z ziemniakami i kiełbaską z fileta lub grzankami.

zupa ziołowa

zupa ziołowa - przepis

zupa ziołowa -  jak zrobić?

zupa ziołowa - czy dobra?

zupa ziołowa - sposoby

Zobacz też

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *