Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Tagi: , , ,

Zioła dodają potrawom niezwykłego smaku i aromatu. Ożywiają potrawy smakowo, ale i wizualnie. Dlatego właśnie świeże zioła stanowią podstawę mojego dzisiejszego pomysłu. Dzięki nim zupa ma orzeźwiający smak, w sam raz na cieplejsze dni. Łagodna w smaku, nabiera zdecydowanego charakteru w połączeniu z pesto z pietruszki, koperku i lubczyku. Jest świeżo, sezonowo i zielono. Do zupy warto dodać trochę warzyw – pietruszkę, marchewkę i seler. Po zblendowaniu wyjdzie z tego aksamitna i aromatyczna zupa-krem.

Zupę ze świeżych ziół gotuję na bulionie warzywnym Winiary, który jest doskonałą bazą do dań bezmięsnych. Kremy wszelkiej maści najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci groszku ptysiowego czy domowych grzanek. Ja wybieram drugą opcję i zupę podaję z grzankami czosnkowymi.

Składniki:

  • 1l bulionu warzywnego Winiary
  • włoszczyzna (2 korzenie pietruszki, kawałek korzenia selera, 1 mała marchewka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 pęczki koperku
  • pęczek lubczyku
  • kawałek sera np. cheddar
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek + 1-2 łyżki do podsmażenia warzyw
  • Sól, pieprz do smaku
  •  grzanki do podania zupy

Przygotowanie:

  1. Przygotuj pesto z zieleniny – do pojemnika blendera wrzuć jeden pęczek natki pietruszki, jeden pęczek koperku i kilka gałązek lubczyku. Dodaj ząbek czosnku, ser i oliwę z oliwek. Wszystko zmiksuj na gładkie pesto. Odstaw.
  2. Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Ząbek czosnku drobno posiekaj.
  3. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż przygotowane warzywa.
  4. Przygotuj bulion warzywny Winiary, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
  5. Składniki w garnku zalej gorącym bulionem. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.
  6. Wrzuć posiekaną natkę pietruszki, koperek i lubczyk. Gotuj jeszcze 3 minuty.
  7. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera. Podawaj z przygotowanym pesto i grzankami.

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *