Zupy kremy ładnie podane

Tagi: ,

Nikt nie poddaje w wątpliwość stwierdzenia, że je się oczami. Dania ładnie podane działają na wszystkie nasze zmysły i smakują wyjątkowo. Ładnie podane, czyli właściwie jak? Jakiś czas temu pisałam o tym na blogu (klik). Ale na osobny wpis zasługują zupy kremy. Bo nie wszystko, w czym do „twarzy” zwykłej zupie, pasuje zupie o kremowym charakterze. I odwrotnie.

Głęboki talerz nie dla kremu

Zupy kremy ze względu na swoją jednolitą konsystencję nie będą dobrze się prezentowały w tradycyjnym głębokim talerzu.  W takim naczyniu staną się zwyczajnie nudne, bo wizualnie nic się w nim nie będzie dziać (chyba że zastosujemy pewien kulinarny fortel, ale o tym za chwilę).

Zatem w czym podać zupę krem? Najlepiej w  filiżankach lub niedużych miseczkach (jeśli chcemy, by krem prezentował się jeszcze bardziej apetycznie, przygotujmy miseczki z wydrążonych cukinii lub małych dyń). Oczywiście i w małych naczyniach coś pysznego powinno się wydarzyć, dlatego też bardzo apetycznym akcentem niezbędnym przy zupach kremach są przeróżne dodatki.

Zupy kremy – przepis

Pyszny kąsek do schrupania (już na pierwszy rzut oka)

Do kremowych zup, nie tylko ze względów wizualnych, dobrze jest dodać coś do schrupania. Groszek ptysiowy, grzanki i przeróżne nasiona (słonecznik, czarnuszka, dynia), orzechy (np. pistacje lub orzech włoski) będą przyjemnym urozmaiceniem gładkiej konsystencji kremowych zup. Grzankami i groszkiem ptysiowym najlepiej dekorować zupy kremy tuż przed podaniem, bo szybko wchłaniają zupę i tracą swoją chrupkość.

Z chrupiących dodatków polecam także chipsy warzywne, chipsy z boczku, pieczoną ciecierzycę, grillowane kiełbaski. Z mniej chrupiących – wszelkiego rodzaju sery –  od płatków parmezanu, poprze gorgonzolę, mozzarellę, po najzwyklejszy twaróg.

Wszelkie takiego typu dodatki to właśnie ten kulinarny fortel, dzięki któremu nasza zupa krem staje się ciekawa. Spójrzcie sami – kremowa zupa podana w głębokim talerzu wcale nie musi być nudna! Ale wyobraźcie sobie, że znikają z talerza apetyczne plasterki gruszki i pieczona ciecierzyca…

Zupy kremy – przepisy

Zupy kremy – jak zrobić?

Dlatego gdy zdecydujecie się podać zupę krem w głębokim talerzu, choćby był to najpyszniejszy krem na świecie, zadbajcie o atrakcyjne dodatki. W charakterze dekoracji możecie wykorzystać też główne składniki potrawy. Na przykład krem z brokułów warto ozdobić blanszowanymi różyczkami brokuła, krem pomidorowy pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, a krem pieczarkowy – podduszonymi na maśle lub suszonymi plasterkami pieczarek.

Zupy kremy – proste i szybkie

Zielono mi

Do dekorowania zup kremów świetnie nadają się świeże zioła i różnego rodzaju kiełki. Natka pietruszki, listki świeżej bazylii, kolendra, tymianek, estragon to nie tylko doskonała ozdoba potrawy, ale też wyśmienity smak i aromat. A także świetna porcja witamin.

Kropka nad „i” ze śmietany

Jeśli mamy w planach zabielenie kremowej zupy śmietaną (lub jogurtem), możemy rozprowadzić ją w garnku z kremem lub wykorzystać do udekorowania zupy w miseczce lub filiżance. Efekt trochę zależy od zdolności manualnych, trochę od nabytego doświadczenia. A czasem nic z tych rzeczy nie ma wpływu na powodzenie naszego przedsięwzięcia 🙂

Zupy kremy – smaczne i szybkie

Najważniejsze, o czym warto pamiętać, jest to, żeby zupa krem nie była nudna. Mam nadzieję, że podsunęłam Wam mnóstwo pomysłów na uniknięcie takiej nudy. A jakie są Wasze? Piszcie w komentarzach.

 

Chcesz wiedzieć więcej o podawaniu zup? Zobacz też:

3 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *