Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą
Tagi: dodatki do zup, przepisy wielkanocne, zupa chrzanowa, żurek

Czas przygotowania: powyżej 1h Poziom trudności: średni
Aromatyczny żurek chrzanowy na mące razowej, pysznie doprawiony polskim czosnkiem i domowym chrzanem, świetnie smakuje z niecodziennym dodatkiem w postaci pieczonych pierożków drożdżowych, nadziewanych wędzoną makrelą. Przygotowanie pierogów nie powinno przysporzyć większych trudności nawet początkującym, trzeba tylko pamiętać, by dokładnie zlepiać ich brzegi – w przeciwnym wypadku podczas pieczenia mogą się rozkleić (gdyby jednak nawet tak się stało – i tak będą przepysznie smakować). Żurek chrzanowy będzie też pysznie smakować z jajkiem lub białą kiełbasą.
Jako bazy użyłam Żurku razowego WINIARY. Dzięki temu zupę robi się szybciej i nie trzeba też pamiętać o nastawieniu na długo wcześniej zakwasu! To wygodne, bo nie zostaje się z resztką mąki, której rzadko używa się w domu – czyli żytniej razowej – a której na zakwas potrzeba przecież niewiele. Mąka żytnia razowa z Kruszwicy jest głównym składnikiem Żurku razowego WINIARY, poza tym są w nim polskie warzywa i zioła – cebula, majeranek i czosnek. Tego ostatniego dodamy w przepisie jeszcze więcej, żeby przyjemnie kontrastował z intensywnym chrzanem i makrelą.
Żurek chrzanowy:
- 2 opakowania Żurku razowego Winiary
- 2 łyżki tartego chrzanu
- marchewka
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 3 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
- szczypta soli
- kilka świeżych gałązek majeranku do dekoracji
- opcjonalnie: śmietana do zabielenia
Przygotowanie:
- Obrane i umyte warzywa zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
- Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, oprószamy solą, ponownie (tym razem mocno) miażdżymy, po chwili dodajemy do wywaru.
- Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 godziny.
- Zawartość torebek z żurkiem razowym rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do wywaru, mieszamy do zagotowania.
- Gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Do żurku dodajemy tarty chrzan, mieszamy, zestawiamy żurek z kuchenki.
- Zupę dekorujemy listkami oberwanymi z gałązek majeranku. Możemy także żurek zabielić śmietaną.
Pieczone pierożki z wędzoną makrelą - ok. 25 sztuk:
- 2 wędzone makrele (po ok. 25 dag każda)
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki majonezu
- 1/3 szklanki gęstej śmietany
- 70 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1/2 opakowania drożdży instant (3g)
- sól i pieprz czarny
- jajko i 1/4 szklanki mleka do posmarowania pierożków
Przygotowanie:
- Z makreli zdejmujemy skórę, oddzielamy mięso od ości. Dodajemy do mięsa majonez, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, mieszamy.
- Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, drożdże i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto.
- Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na cienki placek (nie grubszy niż 0,5 cm), szklanką wycinamy krążki.
- Na każdy krążek układamy nieco pasty z makreli, sklejamy starannie i mocno dociskając brzegi.
- Układamy pierożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy smarujemy z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy ok. pół godziny (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Zobacz też inne przepisy na zupy z chrzanem do smaku:
- Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
- Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem
- Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką
- Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem
- Barszcz biały kaliski
A chrzan do zupy najlepiej smakuje taki według przepisu na domowy chrzan Agaty!