Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Tagi: , , ,

Aromatyczny żurek chrzanowy na mące razowej, pysznie doprawiony polskim czosnkiem i domowym chrzanem, świetnie smakuje z niecodziennym dodatkiem w postaci pieczonych pierożków drożdżowych, nadziewanych wędzoną makrelą. Przygotowanie pierogów nie powinno przysporzyć większych trudności nawet początkującym, trzeba tylko pamiętać, by dokładnie zlepiać ich brzegi – w przeciwnym wypadku podczas pieczenia mogą się rozkleić (gdyby jednak nawet tak się stało – i tak będą przepysznie smakować). Żurek chrzanowy będzie też pysznie smakować z jajkiem lub białą kiełbasą.

Jako bazy użyłam Żurku razowego WINIARY. Dzięki temu zupę robi się szybciej i nie trzeba też pamiętać o nastawieniu na długo wcześniej zakwasu! To wygodne, bo nie zostaje się z resztką mąki, której rzadko używa się w domu – czyli żytniej razowej – a której na zakwas potrzeba przecież niewiele. Mąka żytnia razowa z Kruszwicy jest głównym składnikiem Żurku razowego WINIARY, poza tym są w nim polskie warzywa i zioła – cebula, majeranek i czosnek. Tego ostatniego dodamy w przepisie jeszcze więcej, żeby przyjemnie kontrastował z intensywnym chrzanem i makrelą.

Żurek chrzanowy:

  • 2 opakowania Żurku razowego Winiary
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • marchewka
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • kilka świeżych gałązek majeranku do dekoracji
  • opcjonalnie: śmietana do zabielenia

Przygotowanie:

  1. Obrane i umyte warzywa zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
  2. Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, oprószamy solą, ponownie (tym razem mocno) miażdżymy, po chwili dodajemy do wywaru.
  3. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 godziny.
  4. Zawartość torebek z żurkiem razowym rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do wywaru, mieszamy do zagotowania.
  5. Gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Do żurku dodajemy tarty chrzan, mieszamy, zestawiamy żurek z kuchenki.
  7. Zupę dekorujemy listkami oberwanymi z gałązek majeranku. Możemy także żurek zabielić śmietaną.

 

Pieczone pierożki z wędzoną makrelą - ok. 25 sztuk:

  • 2 wędzone makrele (po ok. 25 dag każda)
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 opakowania drożdży instant (3g)
  • sól i pieprz czarny
  • jajko i 1/4 szklanki mleka do posmarowania pierożków

Przygotowanie:

  1. Z makreli zdejmujemy skórę, oddzielamy mięso od ości. Dodajemy do mięsa majonez, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, mieszamy.
  2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, drożdże i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na cienki placek (nie grubszy niż 0,5 cm), szklanką wycinamy krążki.
  4. Na każdy krążek układamy nieco pasty z makreli, sklejamy starannie i mocno dociskając brzegi.
  5. Układamy pierożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy smarujemy z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy ok. pół godziny (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Żurek chrzanowy z pierożkami z makrelą

Jak zrobić żurek chrzanowy?

Sposoby na żurek chrzanowy

żurek chrzanowy - jak zrobić?

Sposoby na żurek chrzanowy

Żurek chrzanowy - jakie składniki?

Żurek chrzanowy - przepis

Żurek chrzanowy - jak zrobić?

 

Zobacz też inne przepisy na zupy z chrzanem do smaku:

A chrzan do zupy najlepiej smakuje taki według przepisu na domowy chrzan Agaty!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *