Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Tagi: ,

W tym roku obok obowiązkowego czerwonego barszczu i esencjonalnej zupy grzybowej na świątecznym stole może pojawić się także wigilijny żurek. Każdy region, a może i nawet dom, ma własne tradycje, więc warto spróbować jak smakuje barszcz wigilijny – lecz nie czerwony, a biały!

Żurek wigilijny to taki nietypowy barszcz biały bez mięsa. Barszcz wigilijny w takiej formie jest aromatyczny i kwaskowaty. Ale jego największą zaletą jest dodatek sporej ilości suszonych grzybów, wcześniej namoczonych w zimnej wodzie. Najlepiej smakuje podawany z porcją ziemniaków i doprawiony majerankiem. Jednak jeśli ma być częścią dużej kolacji wigilijnej, możesz pominąć ziemniaki – żeby zostało jeszcze miejsce na pozostałe 11 potraw!

Żurek - barszcz wigilijny:

  • 1 opakowanie Żurek Nasza Specjalność Winiary
  • 2 l wody
  • 40 g suszonych grzybów, np. podgrzybków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby opłucz. Przełóż do niedużego garnka i zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw do namoczenia na noc.
  2. Na drugi dzień przygotuj wywar grzybowy. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 40  minut do miękkości. Odcedź przez sitko i odstaw.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.
  4. Rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła. Dodaj czosnek i podsmaż jeszcze minutę.
  5. Do garnka włóż ziemniaki i zalej ok. 1 l wody. Zagotuj. Następnie dodaj podsmażoną cebulę, czosnek, grzyby i przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe i pieprz Gotuj na małym ogniu.
  6. Do dzbanka wlej pozostałą wodę i rozprowadź w niej zawartość opakowania zupy Winiary. Wlej do garnka z warzywami.
  7. Żurek gotuj w ten sposób jeszcze przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu, a na sam koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Żurek wigiiljny

Żurek wigiiljny

Żurek wigiiljny

Zobacz też inne nasze pomysły na zupy wigilijne ze wszystkich regionów kraju!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *