Żurek po śląsku

Tagi: ,

Bohaterem dzisiejszego przepisu jest danie, które podawane jest nie tylko w Polsce, lecz także na Białorusi, w Czechach i na Słowacji. Bywa zabielany mlekiem lub śmietaną, zwykle przygotowywany na wywarze z kości, jarzyn, boczku, kiełbasy lub szynki – żurek, nasz ulubiony! Ciekawa jest również etymologia nazwy. Nazwa żur pochodzi bowiem od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły.

Żurek to jedna z tych potraw, bez której święta wielkanocne nie byłyby takie same! W polskiej tradycji zajadamy się nim od śniadania do kolacji. W zależności od zwyczaju, u jednych trafia on na stół już o poranku, u innych serwowany jest dopiero w porze obiadowej.

Żurek po śląsku przyrządziłam na boczku i kiełbasie, dodałam także sporo marchewki. Wywar wyszedł niezwykle esencjonalny. Do zupy dodałam Żurek Nasza Specjalność WINIARY – w torebce znajdziesz mąkę, czosnek, cebulę oraz przyprawy, które nadadzą zupie niepowtarzalny aromat. Bez konserwantów! Dla zaostrzenia smaku dodałam jeszcze dwie łyżki chrzanu, dla przełamania – odrobinę soku z cytryny.

Układając listę składników w głowie miałam to, co do garnka wkładała moja babcia, a dziś mama. Na Górnym Śląsku – w regionie, z którego pochodzę, żur podaje się często z ziemniakami. Ziemniaki znajdziecie zatem także w poniższym przepisie. Żurek po śląsku z ziemniakami nazywany jest “żurem żyniatym”.

Z podanych proporcji przygotujecie 4-6 porcji zupy.

Składniki:

  • 200 g boczku
  • 3 kawałki białej kiełbasy
  • 1 cebula biała
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 6 ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 opakowania Żurku Nasza Specjalność WINIARY
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2-4 jajka
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszkę oraz selera obrać, pokroić na mniejsze części.
  2. W dużym garnku umieścić kawałek boczku oraz przygotowane warzywa. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
  3. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę.
  5. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę lub talarki.
  6. Kiełbasę pokroić w plasterki.
  7. Wywar przecedzić, wyłowić boczek, seler, pietruszkę i marchewki. Boczek pokroić w cieniutkie paseczki, marchewkę w plasterki i dodać z powrotem do wywaru.
  8. Do garnka z wywarem dodać zeszkloną cebulę, pokrojone ziemniaki oraz kiełbasę.
  9. Całość gotować przez kolejne 20 minut, aż ziemniaki będą półmiękkie.
  10. 2 opakowania Żurku Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 1 litrze zimnej wody.
  11. Dolać do gotującej się zupy. Zagotować.
  12. Na zakończenie dodać 2 łyżki chrzanu.
  13. Całość doprawić solą i pieprzem.
  14. Jajka ugotować na twardo.
  15. Żurek śląski podawać z ćwiartkami jaja.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *