Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem 

Tagi: ,

Żurek to pozycja obowiązkowa w moim świątecznym menu. Zupa jest wyjątkowa, bardzo aromatyczna o kwaskowym smaku. Intensywny smak żurku jest bardzo charakterystyczny. Z pomocą może przyjść Żurek razowy Jak u Mamy Winiary, który jest bazą mojej zupy. W swoim składzie ma: razową mąkę żytnią, cebulę, czosnek i majeranek. Jak wiecie tradycyjny żurek podawany jest z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem ugotowanym na twardo. Tym razem jednak chciałbym zaproponować żurek z białą kiełbasą i jajkiem po benedyktyńsku. Jajko po benedyktyńsku to nic innego jak jajko w koszulce, z płynnym żółtkiem, które rozpływa się w zupie.

Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem:

  • 1 opakowanie Żurek razowy Jak u Mamy Winiary
  • 500 ml wody
  • 100 g białej kiełbasy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę ugotuj w 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plastry. Odstaw.
  2. Zawartość opakowania Żurek razowy Jak u Mamy Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  3. Jajko wbij do osobnych miseczek/szklanek.
  4. W garnku zagotuj ok.1 l osolonej wody z 1 łyżką octu. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko.
  5. Zmniejsz ogień, woda nie powinna wrzeć. Gotuj przez ok. 2 – 2,5 minuty. Jajko wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej.
  6. Żurek podawaj z jajkiem po benedyktyńsku i plastrami białej kiełbasy oraz posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *