Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem

Tagi: ,

Polskie zupy mają wyjątkowy smak. Jedną z takich zup jest żurek o charakterystycznym, kwaskowym smaku. Warto przyrządzać go nie tylko od święta. Bazą mojej zupy jest Żurek razowy Jak u Mamy Winiary z razowej mąki żytniej, cebuli, czosnku i majeranku.
Żurek tradycyjnie podawany jest z dodatkiem jajek, kiełbasy lub ziemniaków. Tym razem żurek serwuję z puree chrzanowym. Idealne puree ma gładką, jedwabistą konsystencję. Z dodatkiem stopionego masła, śmietany i przypraw – soli, pieprzu oraz chrzanu. Aby uzyskać pełnie smaku i aromatu dodaję podsmażony boczek. Z podanej ilości składników uzyskacie 4 porcje żurku.

Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem :

  • 1 opakowanie Żurek razowy Jak u Mamy Winiary
  • 500 ml wody
  • 500 g ziemniaków
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 8 ząbków czosnków
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Górę główki czosnku odetnij. Główkę (nie obieraj jej z łupiny) umieść w małym żaroodpornym naczyniu np. kokilku i skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 20-30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykryj czosnek kawałkiem folii aluminiowej i piecz do czasu, aż będzie miękki.
  2. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź. Kiedy będą jeszcze gorące, przeciśnij je przez praskę, dodaj masło, śmietanę i upieczony czosnek bez łupinek, ucieraj na pulchną masę. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).
  4. Zawartość opakowania Żurek razowy Jak u Mamy Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody.
  5. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Na sam koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Żurek podawaj z puree chrzanowym i podsmażonym boczkiem.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *