Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem

Tagi: ,

Tradycyjny żurek z szynką i jajkiem, czyli świąteczny klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Ten dzisiejszy jest przyrządzony na wywarze ze swojskiej szynki i z dodatkiem Żurku WINIARY, dzięki któremu można z naturalnych składników uzyskać ten dobrze znany, żurkowy smak, bez wcześniejszego nastawiania zakwasu. Taki żurek, doprawiony chrzanem oraz czosnkiem niedźwiedzim i grzybami, zasmakuje wszystkim domownikom i gościom.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 pietruszki
  • Kawałek selera
  • Kawałek surowej swojskiej szynki
  • Kilka suszonych grzybów
  • 2 opakowania Żurku Nasza Specjalność Winiary
  • Kilka jajek
  • Kilka plastrów wędzonej szynki
  • 2 łyżki chrzanu
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę, marchewkę, pietruszki i selera obrać i wraz z kawałkiem szynki umieścić w dużym garnku. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzyby. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem – aż szynka się ugotuje.
  2. Gotowy wywar przecedzić. W 500 ml zimnej wody dokładnie rozmieszać 2 opakowania Żurku Nasza Specjalność Winiary. Dodać do wywaru, zagotować. Dodać chrzan.
  3. Żurek doprawić czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.
  4. Ugotowaną szynkę pokroić w plastry i dodać do gotowej zupy.
  5. Podawać z ugotowanym na półtwardo jajkiem i plastrami wędzonej szynki.

Smaczny żurekŻurek tradycyjnyŻurek z szynkąŻurek z jajkiemŻurek – przepis

A co powiesz na jeszcze więcej przepisów na zupy z szynką? Zobacz:

Zobacz też listę najlepszych dodatków, czyli co do żurku i barszczu białego?

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *