Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

Tagi: ,

Na Wielkanoc w wielu polskich domach pojawi się żurek w chlebie. W chlebowych miseczkach zupa prezentuje się niezwykle efektownie, a i smakuje inaczej, niż nawet z najlepszej zastawy. Miseczki chlebowe przed Wielkanocą można właściwie kupić bez problemu w każdej piekarni. Można też upiec je w domu (przepis na miseczki do żurku tutaj). Kiedy pieczemy miseczki w domu, wydrążony z nich miąższ warto wykorzystać do przygotowania prostej zupy chlebowej.

Żurek wielkanocny zazwyczaj serwuje się z białą kiełbasą lub jajkiem. Ja proponuję dziś nieco inną wersję, czyli żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami. Ponieważ to świąteczny żurek, także pieczone ziemniaki mają prezentować się w nim odświętnie. Dlatego zdecydowałam się na ziemniaki pieczone po szwedzku, czyli tzw. ziemniaki Hasselback, które w takiej właśnie postaci podano po raz pierwszy w szwedzkiej restauracji Hasselbacken. Dodatkowo żurek okrasiłam skwarkami z szynki.

Żurek w chlebie przygotowałam na gotowym zakwasie. Jego ilość dostosowujemy do naszych preferencji odnoście kwasowości i konsystencji żurku. Jeśli chcemy, aby żurek był kwaśny i gęsty, dodajemy go więcej. Kiedy lubimy żurek łagodniejszy w smaku i nie za gęsty, dodajemy go mniej. A co zrobić, kiedy lubimy żurek gęsty ale niezbyt kwaśny? Albo odwrotnie – kwaśny lecz nie za gęsty? Otóż żurek będzie łagodniejszy w smaku, kiedy dodamy do niego słodką śmietankę 30%. Gdy chcemy nadać żurkowi bardziej zdecydowany smak, dodajmy do niego sok z kiszonych ogórków.

Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji żurku.

Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami:

  • zakwas na żurek (ok. 0,5 l)
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • cebula
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • 10 dag szynki lub boczku na skwarki
  • 6-8 ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 10 dag tartego parmezanu
  • sól do smaku
  • szczypta suszonego majeranku
  • świeża zielenina (u mnie szczypiorek)

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Cebulę obieramy z łupiny. Por dokładnie płuczemy. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy 2 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu pół godziny.
  2. Do garnka z wywarem dodajemy obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku i zakwas, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy szczyptę suszonego majeranku, chwilę gotujemy. Dodajemy słodką śmietanę. W razie konieczności doprawiamy zupę solą.
  3. Szynkę lub boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na suchej patelni.
  4. Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy. Każdego z osobna kładziemy na łyżkę, nacinamy nożem cienkie plasterki, skrapiamy oliwą i oprószamy solą i tymiankiem.
  5. Tak przygotowane ziemniaki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekamy ok. 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy tartym parmezanem.
  6. Ziemniaki po wyjęciu z piekarnika podlewamy żurkiem, dodajemy skwarki, posypujemy świeżą zieleniną.

 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *