Żurek w chlebie

Tagi: ,

Żurek w chlebie to klasyka wśród świątecznych przepisów. Na moim wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku, takiego ugotowanego na wędzonym boczku i białej kiełbasie. Uwielbiamy go wszyscy poza moim synkiem, który póki co jest zagorzałym fanem pomidorowej i rosołu.

Patrząc na to jak zmieniały się smaki starszej córki wiem, że przyjdzie czas kiedy w czwórkę zasiądziemy do żurku 🙂

Żurek to też chyba jedyne danie wielkanocne które gotuję niejednokrotnie poza okresem świątecznym. Przepadamy za jego lekko kwaskowatym smakiem. Dlatego też, aby nie musieć za każdym razem nastawiać lub zdobywać od kogoś zakwasu, zdarza mi się robić go na bazie Żurku WINIARY. Szczególnie, że w jego składzie nie ma niczego niepokojącego – głównie mąka, warzywa i przyprawy. No i mogę go modyfikować jak chcę! Tym razem podałam go tradycyjnie – z kiełbasą, boczkiem i ziemniakami – oraz w miseczce chlebowej. Chlebki kupiłam w pobliskiej piekarni, ale jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich własnoręcznie wypieczonym chlebem do żurku, to tutaj znajdziecie prosty przepis na miseczki chlebowe: klik.

Żurek w chlebie przed podaniem posypałam listkami świeżego majeranku i zaserwowałam go z jajkiem ugotowanym na twardo.

Składniki:

  • 2 szt Żurek Nasza Specjalność Winiary
  • 3 szt białej kiełbasy
  • 300 g wędzonego boczku
  • 1,500 ml zimnej  wody
  • 5-6 ziemniaków
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
  • 100 ml śmietany
  • 4 jajka (ugotowane na twardo)
  • 5 bochenków małego chleba

Przygotowanie:

  1. Do garnka wkładamy boczek, białą kiełbasę i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  2. Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę i boczek .
  3. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w równą kostkę. Dorzucamy do zupy i gotujemy 20 minut.
  4. Lekko wystudzony boczek kroimy w paski lub kostkę, białą kiełbasę w plasterki. Dodajemy ponownie do zupy.
  5. W misce mieszamy 500 ml zimnej wody z dwoma opakowaniami żurku.
  6. Na 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy rozrobiony z wodą Żurek Nasza Specjalność i delikatnie mieszamy.
  7. Wsypujemy majeranek i pod koniec gotowania zabielamy śmietanką.
  8. Z chlebków odcinamy czubki i wydrążamy środek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i trzymamy do momentu aż chleb zacznie się przyrumieniać.
  9. Ciepły żurek nalewamy do podpieczonego chlebka. Podajemy z plasterkami jajka ugotowanego na twardo i posypany listkami świeżego majeranku.

żurek w chlebie

żurek w chlebie

żurek w chlebie

Na Wielkanoc polecam też :

Barszcz biały kaliski

Barszcz biały ogórkowy

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Zupę chrzanową z chipsami z salami

Miseczki chlebowe

Zobacz też

7 Comments

  • Michał napisał(a):

    Na bazę żurku idealnie pasują też żeberka wędzone. Oczywiście wraz z wędzonym boczkiem i białą kiełbasą 🙂

    • Jola napisał(a):

      Wędzone żeberka dodaję do fasolówki lub grochowej. Prawdę powiedziawszy nie wpadłam na to, aby ugotować na nich żurek . Dziękuję za podpowiedź .
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Ewelina napisał(a):

    Wygląda rewelacyjnie!! Podobny żurek jadłam w Kurnej Chacie we Wrocku 🙂 pamiętam, że zastanawialiśmy się ze znajomymi czy zjadać chlebek czy potraktować go jako naczynie, ale ostatecznie zjedliśmy 😉

    • Jola napisał(a):

      Swój pierwszy żurek w chlebie zjadłam na wyjeździe rodzinnym , wiele lat temu 🙂 Pamiętam , że była wtedy bardzo mroźna zima i żurek świetnie się sprawdził, bo nie dość , że najedliśmy się do syta, to mogliśmy się też nieco rozgrzać. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Konrad napisał(a):

    W takich chlebkach dobrze smakuje również gulasz czy bigos;D

    • Jola napisał(a):

      Świetny pomysł 🙂 Do tak sycących dań lepiej wybrać maleńkie bochenki . W moim domu nic się nie marnuje. Jeśli ktoś nie jest w stanie zjeść chleba, to go suszę i oddaję tacie , który karmi nim swoje króliki. Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *