Żurek wegetariański w chlebku

Tagi: ,

Żurek to obok barszczu białego najpopularniejsza zupa serwowana na wielkanocnym stole. W moim rodzinnym domu barszcz biały nie był serwowany i dlatego to żurek jest dla mnie głównym symbolem wielkanocnej kuchni. Bez tej niezwykle aromatycznej zupy z dużą ilością majeranku nie wyobrażam sobie świąt.

Jak wiecie tradycyjny żurek podawany jest z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem ugotowanym na twardo. Tym razem jednak chciałbym zaproponować alternatywną wersję żurku będącego dobrym, bezmięsnym zamiennikiem klasycznej wersji. I bądźcie spokojni – zapewniam, że w takiej wersji jest równie smaczny.

Żurek wegetariański gotuję na bulionie jarzynowym z dodatkiem chrzanu, suszonych grzybów, zakwasu, a także przypraw takich jak: liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek. Fajnie, jak mam akurat domowy wywar, ale jeśli ochota na wegetariański żurek naszła mnie znienacka, to sprawdzi się też Bulion warzywny WINIARY. Standardową śmietanę zastępuję mlekiem kokosowym, ale żurek w tej lekko niekonwencjonalnej formie serwuję jak najbardziej tradycyjnie – w miseczce chlebowej z połówkami jajka, plasterkami ugotowanej marchewki i sporą ilością aromatycznego majeranku. Żeby żurek był zupełnie wegański, wystarczy pominąć jajka.

Składniki:

  • 2 l Bulionu warzywnego Winiary

  • ok. 250 -350 ml zakwasu na żurek
  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu (można zastąpić chrzanem ze słoiczka)
  • 2 małe marchewki
  • 3 suszone grzyby
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki mleka kokosowego lub śmietany 18%
  • sól i czarny pieprz
  • do dekoracji rzeżucha lub szczypiorek
  • do podania chlebek i jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

  1. Przygotuj bulion – zagotuj, a następnie dodaj marchewkę, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotuj do czasu aż warzywa zmiękną.
  2. Marchewkę wyciągnij z wywaru i zachowaj do podania.
  3. Do garnka dodaj chrzan i namoczone dzień wcześniej suszone grzyby, i stopniowo wlewaj zakwas do momentu, aż zupa będzie odpowiednio kwaśna (cały czas próbuj).
  4. W razie potrzeby dodaj większą ilość zakwasu, aż do uzyskania pożądanego smaku.
  5. Do zupy dodaj lekko rozgnieciony ząbek czosnku. Dopraw solą, pieprzem do smaku i słuszną ilością majeranku.
  6. Majeranek najlepiej rozetrzyj mocno w dłoniach – dzięki temu uwolnią się z niego olejki eteryczne i żurek zyska niesamowity ziołowy aromat.
  7. Gotuj dalej na mniejszym ogniu przez ok. 10 minut.
  8. Następnie wyłącz ogień, a do żurku wlej mleko kokosowe (lub opcjonalnie śmietanę). Jeśli używasz śmietany to wcześniej zahartuj ją w szklance – dodaj kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszaj, a potem wlej powoli do żurku, cały czas mieszając.
  9. Żurek podawaj w chlebku z jajkiem ugotowanym na twardo, marchewką pokrojoną w plasterki i listkami rzeżuchy lub posiekanym szczypiorkiem.

Żurek

Żurek wegetariański

Przepis na żurek

Jak ugotować żurek?

Żurek - przepis

Zobacz też inne nasze przepisy na zupy wegetariańskie:

A o zupach w diecie wegetariańskiej możecie też poczytać tutaj.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *