Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach

Tagi: ,

Tradycyjnie w wielu polskich domach na Wielkanoc przygotowywany jest żurek. Ten wielkanocny zazwyczaj serwowany jest z białą kiełbasą i jajkiem. Dziś proponuję Wam nieco inną wersję takiego żurku, który serwowany jest z dodatkiem aromatycznych pieczonych warzyw.

Marchewka i pietruszka pokrojone w talarki i plasterki szybko się podpieką, nabierając przyjemnie słodkiego smaku i aromatu.

Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach jest prosty w przygotowaniu nawet dla osób stawiających pierwsze kulinarne kroki. Dzięki wykorzystaniu jako bazy do zupy Żurku Nasza Specjalność Winiary zupa jest idealnie doprawiona i ma odpowiednią konsystencję. Dodatkowo można do niej dodać słodką śmietankę, a jeśli lubicie żurek w kwaśnym wydaniu, dodajcie do garnka z zupą pół szklanki soki z kiszonych ogórków.

Żurek przygotowałam na wywarze z białej kiełbasy, której apetyczne kawałki trafiają później na talerze domowników. Jeśli chcecie, aby żurek był bardziej pożywny, możecie dodać do niego ćwiartki jajek ugotowanych na twardo.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4-6 porcji zupy.

Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach:

  • Żurek Nasza Specjalność Winiary 2 opakowania
  • kilka pietruszek (ok. 25-30 dag)
  • kilka mniejszych marchewek (ok. 25-30 dag)
  • biała kiełbasa parzona
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek (ok. 3 łyżki)
  • 2 łyżki miodu
  • świeży tymianek lub majeranek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Białą kiełbasę zalewamy 1l wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i obrane ząbki czosnku. Zagotowujemy, gotujemy 30 minut.
  2. Wyciągamy z garnka kiełbasę. Zawartość torebek z żurkiem rozprowadzamy o 0,5 l zimnej wody. Dodajemy do garnka z wywarem, zagotowujemy i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu, często mieszając.
  3. Żurek zabielamy śmietaną. Białą kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do garnka z zupą.
  4. Marchewkę i pietruszkę dokładnie szorujemy. Kroimy w talarki (mniejsze pietruszki i marchewki możemy pokroić w podłużne paski). Przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek połączoną z miodem, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy.
  5. Przekładamy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub skropioną oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy do zrumienienia, ok. 20 minut.
  6. Żurek podajemy z pieczoną pietruszką i marchewką. Posypujemy świeżym majerankiem lub tymiankiem.

 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *