Żurek wielkanocny

Tagi: ,

Gotowanie z użyciem lokalnych produktów to jeden z trendów kulinarnych na rok 2018! Szerze przyznam, że obok sezonowości to właśnie ten jest jednym z moich ulubionym. Choć uwielbiam odkrywać egzotyczne smaki i w mojej kuchni często goszczą przysmaki z odległych krańców świata, mam także słabość do wszystkiego tego, co nasze, co stąd, co polskie. Swojska kiełbasa, jajka od wiejskich kur, mąka z Kruszwicy, świeże i chrupkie warzywa, aromatyczne zioła. Brzmi jak lista produktów, które śmiało mogłyby reklamować nasz kraj za granicą w dziedzinie turystyki kulinarnej. Tak się składa, że wszystkie te składniki znalazły się także w przepisie na żurek wielkanocny! Intensywny smak żurku nie jest niestety taki prosty do uzyskania. Z pomocą może przyjść jednak Żurek Razowy WINIARY, który w swoim składzie zawiera: cebulę, czosnek, majeranek i wspomnianą, doskonałą mąkę z Kruszwicy. Po uzyskaniu kremowej konsystencji, żurek doprawiam do smaku kolorowym pieprzem. Podaję z delikatnie zrumienioną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem. O tym, w jaki sposób najlepiej podać żurek wielkanocny napiszemy szerzej na blogu już niebawem, kiedy wszyscy będziemy układali już menu wielkanocne.
Z podanych proporcji ugotujesz ok. 4 porcje żurku.

Składniki:

  • 200 g boczku
  • 2 duże kawałki swojskiej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 opakowania Żurku Razowego WINIARY
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • Pieprz kolorowy
  • Sól
  • 4 jajka

Przygotowanie:

  1. Boczek obrać, pokroić w drobną kostkę.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  3. Kiełbasę pokroić w plasterki.
  4. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek wraz z cebulą. Całość przesmażyć.
  5. W międzyczasie na osobnej patelni zrumienić kiełbasę.
  6. Podsmażony z cebulą boczek umieścić w dużym garnku, dodać 2/3 zrumienionej kiełbasy (resztę zostawić do dekoracji), dorzucić liść laurowy i całość zalać gorącym bulionem.
  7. Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 30-40 minut.
  8. 2 opakowania Żurku Razowego WINIARY rozmieszać w 300 ml zimnej wody. Dolać do gotującej się zupy. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu.
  9. Do niemalże gotowej zupy dodać chrzan, majeranek i pietruszkę. Żurek wielkanocny doprawić kolorowym pieprzem i solą – do smaku.
  10. Jajka ugotować na twardo.
  11. Żurek podawać z kawałkami kiełbasy i jajka.

Sprawdź nasze inne przepisy na zupy z dodatkiem kiełbasy:

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *