Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Tagi:

Barszcz, grzybowa, a może żurek? Ano, właśnie! Zwykle kojarzony ze świętami wielkanocnymi może stanowić doskonałą alternatywę również na wigilijnym stole. Żurek wigilijny oczywiście w wersji postnej – bez dodatku mięsa, ugotowany za to na esencjonalnym wywarze z jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów.

W ferworze świątecznych przygotowań nie mamy niestety zawsze czasu, aby zrobić wszystkie potrawy od samego początku samodzielnie. Jeśli tym roku w wigilię pracujesz i martwisz się, że na stole czegoś zabraknie, podpowiadamy sprawdzone, szybkie i co najważniejsze, smaczne rozwiązanie. Podczas gotowania zupy nieoceniony okaże się Żurek Nasza Specjalność WINIARY. W składzie znajdziesz naturalne dodatki: cebulę, czosnek, majeranek, bez sztucznych barwników i ulepszaczy. Nie bój się skorzystać z małych ułatwień, dzięki którym zaoszczędzisz nieco energii do spożytkowania z najbliższymi 🙂 Wrzuć na luz w te święta!

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn:


  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1/2 selera
  • 1 por (biała część)
  • Garść grzybów suszonych
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Liść laurowy
  • 2 opakowania Żurku Nasza Specjalność WINIARY
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka majeranku
  • Kilka jajek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszki, selera oraz cebulę obrać.
  2. Pora dokładnie umyć, białą cześć przekroić na dwie lub trzy mniejsze części.
  3. Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, zalać 1,5 l wody.
  4. Dorzucić garść suszonych grzybów, liść laurowy oraz ziele angielskie.
  5. Gotować na małym ogniu przez ok. godzinę.
  6. W międzyczasie, jajka ugotować na twardo.
  7. Kiedy wywar nabierze aromatu, a warzywa będą miękkie należy go przecedzić.
  8. Marchewki, odłożyć pokroić w paseczki – dodamy je na koniec do zupy.
  9. Do przecedzonego bulionu dodać 2 opakowania Żurku Nasza Specjalność WINIARY. Dokładnie wymieszać, gotować na niewielkim ogniu do zagotowania (od czasu do czasu mieszając).
  10. Następnie do zupy dodać śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  11. Żurek wigilijny podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i kawałkami marchewki.

żurek wigilijny z marchewkąŻurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn z czosnkiemżurek wigilijny na szybkotradycyjny żurek wigilijnyŻurek z jajkiemGęsty żurek wigilijnyŻurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn z marchewkąŻurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn z jajkiem

Na Twoim wigilijnym stole mogą pojawić się również:

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *