Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

Tagi:

Jesienią żurek koniecznie z grzybami. Te suszone są bardzo aromatyczne i już niewielka ich ilość nadaje zupie charakterystyczny smak, a do tego jeszcze ten obłędny zapach! Jeśli nie macie pod ręką suszonych grzybów, sięgnijcie po Żurek z grzybami Nasza Specjalność Winiary. W jego składzie, poza suszonymi maślakami, podgrzybkami i borowikami, znajdziecie także suszone warzywa i mąkę żytnią, by żurek smakował tak, jak ten przygotowany od podstaw.

Niecodziennym dodatkiem do żurku jest puree kalafiorowe, które można przygotować zarówno ze świeżego kalafiora, jak i mrożonego. Dzięki dodatkowi puree żurek jest przyjemnie aksamitny, a jego konsystencja będzie przyjemnie kontrastować z różnego rodzaju chrupiącymi dodatkami.

Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje zupy.

Żurek z grzybami i puree kalafiorowym:

  • opakowanie Żurku z grzybami Nasza Specjalność Winiary
  • 0,7 l wody
  • 1/4 szklanki soku z kiszonych ogórków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki listków świeżego majeranku
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 20 dag różyczek kalafiora
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie:
  2. Różyczki kalafiora wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 15 minut, blendujemy.
  3. Żurek z grzybami Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 0,7l wody, zagotowujemy i gotujemy chwilę z dodatkiem zmiażdżonych ząbków czosnku.
  4. Do tak przygotowanego żurku dodajemy stopniowo sok z ogórków kiszonych, mieszamy, a następnie dodajemy śmietanę i puree kalafiorowe. Ponownie mieszamy. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Żurek podajemy z ulubionymi chrupiącymi dodatkami, posypujemy listkami świeżego majeranku.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *