Żurek z jajkiem i kiełbasą

Tagi: ,

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Za oknami prawdziwa wiosna. Nie pozostaje mi nic innego jak rozpocząć przygotowanie świątecznego menu. Ale jeśli ocknęliście się na ostatnią chwilę i nie zdążycie już wyhodować zakwasu, to nic straconego. Dobrą bazą w tym przepisie będzie też Żurek WINIARY, w którym jest wszystko to, co potrzebne dla podstawowego, tak dobrze znanego smaku żurku, a nie ma nic o wątpliwej reputacji.

Żurek z jajkiem i kiełbasą to jedna z naszych ulubionych zup i moja rodzina chętnie zjada go nie tylko na Wielkanoc. Gotuję go dosyć często i dlatego  staram się tą zupę nieco urozmaicić. Czasem podaję go w chrupiącej miseczce chlebowej, czasem tradycyjnie  z boczkiem i białą kiełbasą.

Dzisiejszy żurek jest nieco inny, bo dodałam do niego pieczarki i sadzone jajeczka przepiórcze, które bardzo lubimy. Te małe jajeczka to samo zdrowie , a wydmuszki  z jajek można wykorzystać do dekoracji świątecznej.

Smacznego 🙂

Składniki:

  • 2 szt Żurek Nasza Specjalność Winiary
  • 1,5 litra zimnej wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera ( korzeń)
  • 150 g pieczarek ( 5-6 szt)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • świeża rzeżucha
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • jajeczka przepiórcze
  • olej roślinny ( do usmażenia jajek)

Przygotowanie:

  1. Warzywa obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody. Wrzucamy warzywa , ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną przykrywką 30 minut.
  3. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy pieczarki. Grzyby na początku puszczą sok i trzymamy je na patelni aż się ładnie przyrumienią. Od razu dodajemy do gotującego się wywaru. Kiełabasę kroimy w półplasterki i wrzucamy na tą samą patelnię na której smażyliśmy pieczarki.
  4. Usmażoną kiełbaskę dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 10 minut.
  5. W osobnej misce rozrabiamy trzepaczką 2 opakowania żurku Nasza Specjalność z 500 ml zimnej wody.
  6. Wlewamy powoli do zupy ciągle mieszając i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu .
  7. Pod koniec zupę zabielamy 2 łyżkami śmietany.
  8. Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i delikatnie wbijamy jajka przepiórcze, aby nie uszkodzić żółtka.
  9. Żurek nalewamy do miseczek i podajemy z porcją jajka sadzonego i listkami rzeżuchy.
DSC_0388-tile

DSC_0391-tile

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *