Żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą

Tagi: ,

Spotkajmy się przy wielkanocnym stole i rozpocznijmy śniadanie od wielkanocnej zupy. Aromatyczny żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą, przygotowany do zakwasie, uświetni to spotkanie. Czy może być lepsze miejsce na zaspokajanie głodu rodzinnej bliskości niż właśnie to wokół świątecznie zastawionego stołu?

Sprawdź, co jeszcze warto ugotować na Wielkanoc.

Składniki:

  • 0,5 l dobrego zakwasu na żurek
  • 2 kostki bulionu na żeberkach Winiary
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 białe cienkie kiełbaski parzone lub 2 grube
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 ziemniaki
  • szklanka kaszy pęczak
  • łyżka suszonego majeranku
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • łyżeczka przyprawy grzybowej lub kilka suszonych borowików
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • pieprz czarny ziarnisty do smaku

Przygotowanie:

  1. Zagotowujemy 1 l wody, dodajemy przepłukaną na sicie kaszę, pokrojone w kostkę ziemniaki, ząbki czosnku w łupince, suszone grzyby, listek laurowy i ziele angielskie, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania wkruszamy kostki bulionowe.
  2. Białą kiełbasę zalewamy w garnku zimną wodą, podgrzewamy i chwilę gotujemy na wolnym ogniu (woda ma mrugać, podobnie jak przy gotowaniu rosołu).
  3. Dolewamy do garnka dobrze wymieszany zakwas na żurek, dodajemy suszony majeranek, gotujemy chwilę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
  4. Żurek z kaszą pęczak podajemy z pokrojoną w plasterki lub kawałki kiełbaską i ćwiartkami jajka. Dekorujemy listkami świeżego majeranku.

Żurek z kaszą pęczak

Przepis na żurek z kaszą pęczak

Jak zrobić żurek z kaszą pęczak?

Żurek z kaszą pęczak - przepis

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *