Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Tagi: ,

Nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych bez żurku z białą kiełbasą i jajkiem. Uwielbiamy tę zupę, więc gotuję ją co najmniej kilka razy w roku. Zdecydowanie najbardziej smakuje nam klasyczna wersja żurku ugotowana na wędzonym boczku z biała kiełbasą, ziemniakami, suszonym majerankiem i gotowanym jajkiem, i taka właśnie jest ta wersja żurku, choć… gotowane jajka podałam w formie klopsików jajecznych, a ziemniaki upiekłam z odrobiną chrzanu. Zachowałam tradycyjne składniki, ale przygotowałam je w zupełnie nowy i równie pyszny sposób!

Mój synek zajadał się tym żurkiem. Stwierdził, że jest smacznie kwaśny jak zupa ogórkowa.  Moje dziecko zaskakuje mnie każdego dnia, bo jeszcze jakiś czas temu moje ośmioletnie dziecko żywiło się jedynie rosołem, pomidorową i jarzynową z grzaneczkami, ale jego top lista zupowa rośnie w siłę, bo od zeszłego roku jest absolutnym fanem barszczu czerwonego z uszkami, zupy z brukwi na gęsinie i teraz też żurku, z czego bardzo się cieszę.

(z podanych składników można przygotować około 6 porcji zupy)

Klopsiki z jajek:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierki
  • 1 łyżeczka suszonego szczypiorku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1/2 bułki
  • mleko do namoczenia bułki

Przygotowanie:

  1. Bułkę moczymy w mleku.
  2. Jajka mielimy w maszynce do mielenia razem z odciśniętą bułką.
  3. Dodajemy przyprawy i suszony szczypiorek oraz 1 łyżkę bułki tartej i wbijamy surowe jajko.
  4. Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kuleczki, które panierujemy w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki z każdej strony aż się lekko przyrumienią.

Żurek:

  • 3 białe kiełbasy
  • 250 g wędzonego boczku
  • 300 ml zakwasu do żurku
  • 5 ziemniaków
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżki śmietany
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • suszony rozmaryn
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 litra zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą, równą kostkę.
  2. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem i wkładamy do niego ziemniaki.
  3. Z cytryny wyciskamy sok i polewamy nim pokrojone ziemniaki. Całość posypujemy solą, pieprzem oraz rozmarynem i dokładnie mieszamy.
  4. Na koniec dodajemy chrzan i ponownie mieszamy, aby rozprowadzić go w miarę równomiernie.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 35-45 minut (do momentu aż ziemniaki będą miękkie).
  6. Do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody i wkładamy boczek oraz białą kiełbasę. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  7. Gotujemy około 30 minut i wyjmujemy kiełbasę oraz boczek.
  8. Do garnka wlewamy zakwas.
  9. Kiełbasę kroimy w plasterki, a boczek w paseczki i ponownie dodajemy do zupy.
  10. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz wsypujemy majeranek. Pod koniec zabielamy śmietanką.
  11. Do miseczki nakładamy porcję ziemniaków i nalewamy żurek. Podajemy z klopsikami z jajek i świeżym szczypiorkiem.

Smacznego 🙂

Żurek

Przepis na żurek

Jak ugotować żurek?

Polecam też inne sprawdzone przepisy na :

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Żurek w chlebie

Zobacz też