Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Tagi: ,

Jeśli myślę o żurku to zazwyczaj takim z białą kiełbasą, wędzonym boczkiem i ziemniakami. Ale tym razem postanowiłam białą kiełbasę zastąpić aromatyczną, upieczoną kiełbasą śląską, a ziemniaki przygotować w postaci prażoków.

Zazwyczaj prażoki okrasza się też chrupiącym boczkiem. Zdecydowałam się zrezygnować z tego małego dodatku, bo boczek znalazł się już w żurku. Prażoki to alternatywa dla tradycyjnych, ugotowanych ziemniaków i według mnie świetnie sprawdziły się w żurku.

Spis świątecznych potraw już przygotowałam, więc pozostało mi tylko sporządzić listę zakupów. Lubię panować nad sytuacją i nie pozostawiać nic na ostatnią chwilę, w przeciwieństwie do Agatki, która jest bardzo żywiołowa i spontaniczna. Z wyglądu i charakteru jesteśmy zupełnie inne, ale… bardzo lubię takie szalone dusze. Coś jest w twierdzeniu, że przeciwieństwa się przyciągają. A poza tym łączy nas miłość do gotowania i oczywiście do zup.

Prażoki:

  • 500 g ziemniaków
  • sól do smaku
  • mąka pszenna (2-3 łyżki)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w posolonej wodzie.
  2. Kiedy będą miękkie, odlewamy prawie całą wodę, zostawiając na dnie kilka centymetrów.
  3. Na chwilę garnek zdejmujemy z gazu i dodajemy mąkę. Całość mieszamy i ponownie nastawiamy na gaz.
  4. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy woda nie odparowała.
  5. Gotowe ziemniaki ugniatamy dokładnie tłuczkiem.

Żurek:

  • 200g wędzonego boczku
  • 1 l wody
  • ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 250 ml zakwasu do żurku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 50 ml śmietany
  • 2 kiełbasy śląskie
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Do garnka wkładamy boczek, ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe oraz ząbek czosnku. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy około 30 minut (aż boczek będzie miękki).
  2. Boczek wyjmujemy, kroimy w kostkę i ponownie wrzucamy do zupy.
  3. Do wywaru dodajemy łyżeczkę majeranku i wlewamy zakwas.
  4. Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Pod koniec zabielamy śmietanką.
  6. Kiełbasę kroimy na na małe kawałki. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem i układamy w nim kiełbasę.
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 30 minut.
  8. Do miseczki nakładamy prażoki i zalewamy zupą. Podajemy z ciepłymi kiełbaskami.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Wszystkim wielbicielom żurku polecam:

Grzybowy żurek w chlebie

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Żurek w chlebie

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *