Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami

Tagi: ,

Żurek zabielany każdy z nas przyrządza po swojemu. Gotujemy tak, jak smakuje nam najbardziej, niejednokrotnie z przepisu babci czy mamy. A można też tak, jak ja dzisiaj – na szybkiej bazie z Żurku WINIARY (bez obaw – choć to „żurek z torebki”, to skład ma bardzo przyjemny i bez chemii – przede wszystkim mąka, warzywa i przyprawy), ze sporą ilością warzyw i wędzonymi kabanosami. Kremowy, zabielony świeżą, wiejską śmietaną ma spore grono swoich wiernych fanów. Jako dodatek: wędzone kabanosy, które nadają zupie charakteru.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Kawałek selera
  • Por (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 kabanosów wędzonych
  • mały kawałek boczku
  • 2 opakowania Żurku Nasza Specjalność Winiary
  • Kilka łyżek śmietany 12% lub 18%
  • Kilka jajek
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Majeranek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Warzywa wraz z dobrze umytym porem, kabanosami i kawałkiem boczku umieścić w
  3. dużym garnku. Dodać ząbki czosnku (w łupinkach), liście laurowe i ziele angielskie. Zalać 1
  4. litrem wody i gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
  5. Gotowy wywar przecedzić. Kabanosy i boczek pokroić na kawałki i dodać do zupy,
  6. postawić ponownie na mały ogień.
  7. 2 opakowania Żurku Winiary Nasza Specjalność rozpuścić w zimnej 1/2 litra zimnej wody,
  8. dolać do zupy, całość dokładnie wymieszać i zagotować (mieszając od czasu do czasu).
  9. Na koniec żurek zabielić śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  10. Żurek zabielany podawać z ugotowanymi na twardo jajkami i kawałkami kabanosów.

Żurek zabielany – sprawdzony przepisŻurek zabielany – prosty przepisŻurek zabielany – jak zrobić?Żurek zabielany – jak ugotować?Żurek zabielany – łatwy przepis

 

O zabielaniu zup wiemy wszystko! A jeśli szukasz więcej przepisów na zupy ze śmietanką, jogurtem lub delikatnym serkiem, zobacz koniecznie:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *