Chłodnik ogórkowy z chipsami z szynki parmeńskiej

Tagi: ,

Zielono zrobiło się nie tylko za oknami, ale także w naszej kuchni! Tym razem podrzucamy przepis na prosty chłodnik ogórkowy z chipsami z szynki parmeńskiej, z dodatkiem awokado i szczypiorku. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować w blenderze. Chrupiące chipsy stanowią wyrazisty akcent, który dopełnia całość.

Składniki:

  • 8 ogórków gruntowych
  • 1 awokado
  • 300g jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 Chłodnik Ogórkowy Winiary
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz
  • Kilka plastrów szynki parmeńskiej

Przygotowanie:

  1. Ogórki oraz awokado obrać i pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać odłożyć garść do dekoracji.
  2. Zawartość opakowania Chłodnik… rozmieszać w 300 ml gorącej wody, ostudzi
  3. W kielichu blendera umieścić przygotowane warzywa: ogórki, awokado, szczypiorek, dodać jogurt. Całość zalać ostudzonym Chłodnikiem… i zmiksować na gładką masę. Do zmiksowania można użyć także blendera ręcznego.
  4. Gotowy chłodnik doprawić solą i pieprzem do smaku. Schłodzić w lodówce.
  5. Na rozgrzanej patelni położyć kilka plastrów szynki parmeńskiej. Piec, aż nieco się skurczą i staną chrupkie.
  6. Chłodnik podawać z chipsami z szynki, udekorowany posiekanym szczypiorkiem.

chłodnik ogórkowy Przepis na chłodnik ogórkowychłodnik ogórkowy - przepisSposoby na chłodnik ogórkowy chłodnik ogórkowy - jaki przepis? chłodnik ogórkowy - sposoby

Szynka – nie tylko parmeńska – świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu zup! Zobacz inne przepisy:

Zobacz też