Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Buraki dokładnie myjemy, nie obieramy, gotujemy do miękkości ok. 1 godziny. Odcedzamy. Kiedy wystygną, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Por drobno siekamy.
Na lekko rozgrzanej oliwie podsmażamy starte na tarce warzywa (poza buraczkami), podlewamy wywarem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, nieobrane ząbki czosnku, szczyptę soli i gotujemy 10 minut.
Dodajemy do zupy starce na tarce buraczki, przepłukaną na sicie fasolkę z puszki, zagotowujemy.
Zupę buraczkową zabielamy śmietaną. Podajemy z kluskami kładzionymi, dekorujemy posiekaną zieleniną.
Składniki przekładamy do wąskiego wysokiego naczynia, miksujemy na jednolitą masę (ciasto powinno mieć gęstą konsystencję). Odstawiamy na chwilę.
W garnku zagotowujemy ok. 0,7 l wody, solimy. Na wrzątek kładziemy łyżką wcześniej zanurzoną w we wrzącej wodzie małe kawałki ciasta. Kluski gotujemy 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Kluski dodajemy do garnka z barszczem lub bezpośrednio na talerz.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0