Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu

Tagi: ,

Aromatyczna zupa czosnkowa z pieczonego czosnku tym razem serwowana jest z wegańskimi klopsikami z tofu. Pysznie doprawione klopsiki z tofu to nie tylko świetny kąsek do schrupania dla wegetarian czy wegan, ale dla wszystkich, którzy lubią dobrze zjeść. A do zupy czosnkowej chyba nie musimy Was przekonywać :)

Zupa czosnkowa:

  • 2-3 główki czosnku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • cebula
  • 0,7-1 l wywaru warzywnego
  • łyżka oleju
  • sól morska i biały pieprz do smaku
  • kilka listków świeżej szałwii (można pominąć)
  • 2 liście laurowe
  • szczypta kurkumy
  • opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Główki czosnku zawijamy w folię aluminiową (każdą osobno). Tak przygotowany czosnek pieczemy 30 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
  2. W czasie, kiedy czosnek piecze się w piekarniku, ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy z cebulą na oleju z dodatkiem listków laurowych, szałwii i szczypty kurkumy.
  3. Podsmażone ziemniaki podlewamy wywarem, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy 10 minut.
  4. Do zupy dodajemy wyciśnięty z główek czosnek, gotujemy chwilę.
  5. Po zdjęciu garnka z kuchenki miksujemy zupę na gładki krem (wcześniej wyciągając laurowe listki). Doprawiamy białym pieprzem i ewentualnie gałką muszkatołową.
  6. Zupę podajemy z klopsikami z tofu, posypujemy listkami świeżego tymianku lub natką pietruszki.

Ilość wywaru zależy od rodzaju ziemniaków i ich mączystości. Czasem wystarczą trzy szklanki, czasem potrzeba będzie około 1 l wywaru.

Klopsiki z tofu (ok. 15 sztuk):

  • opakowanie tofu naturalnego lub wędzonego (u mnie wędzone)
  • łyżeczka musztardy
  • ząbek czosnku
  • szczypta wędzonej papryki
  • szczypta papryczki chili
  • łyżka bułki tartej
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Tofu kroimy w kostkę, przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem.
  2. Dodajemy musztardę i przyprawy, łączymy wszystkie składniki. Można też zblendować tofu z przyprawami na gładką masę.
  3. Formujemy z masy nieduże klopsiki (wielkości orzecha włoskiego), obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju kilka minut, zwracając uwagę na to, by zrumieniły się równomiernie.
  4. Odsączamy klopsiki z namiaru oleju na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podajemy z zupą czosnkową.

zupa czosnkowa dyptyk 3

zupa czosnkowa główne IMG_4150

zupa czosnkowa IMG_4134

zupa czosnkowa dyptyk 2

zupa czosnkowa IMG_4129

zupa czosnkowa dyptyk 1

 

Jeśli lubisz klopsiki, zobacz też inne nasze przepisy:

Zobacz też